O MENI
 
DOMOV
O MENI
BAND
GLASBENA ŠOLA
MULTIMEDIJA
SPONZORJI
KONTAKT

 

V sodelovanju s podjetjem

Harmonike Munda
 

O meni

Primož Zvir se je 28. 5. 1982 rodil Bernardi in Jožetu Zvir v Celju. Njegov dom je v prelepi Zgornji Savinjski dolini v naselju Šentjanž.

V otroštvu je dihal kmečki zrak na vasi Prihova, kjer je poleg kmečkih opravil skupaj s starejšim bratom Urošem zganjal predvsem otroške norčije. Da ga privlači glasba in zvok harmonike je spoznal v družinskem krogu, saj so bili vsi strici vešči igranja na klavirsko harmoniko. Željo po resnem igranju in učenju na »frajtonarico« pa mu je ustvaril stric Jože, ki je zvok klavirke zamenjal za frajton. Primož je takrat pri svojih trinajstih dobil svojo prvo harmoniko in začel resno in nadobudno opazovati, poslušati in posnemati svojega prvega učitelja harmonike Darka Atelška. Da je talent, je pokazal že po treh letih in pol učenja, ko je s svojim ubranim igranjem prejel Zlato plaketo Ljubečne. 

Na poti igranja na harmoniko je spoznal svojega drugega učitelja Roberta Goterja, ki je njegovo znanje izpopolnil tako, da je danes že sam uspešen učitelj diatonične harmonike. 

»Savinjski muzikantje« je bil prvi ansambel, ki se mu je Primož pridružil leta 2000. Kot petčlanska zasedba so izdali zgoščenko z naslovom »Tam je najlepše«. Tri leta kasneje pa je na avdiciji avstrijske zasedbe »Die Jauntaler« s svojim igranjem prepričal širno občinstvo tako v Sloveniji kot tudi na tujem. Do danes je s tem ansamblom nastopal na dvanajstih velikih koncertih »Wenn die Musi spielt«, kjer je dobil priložnost, pred petnajst tisoč glavo množico, spremljati znane glasbenike kot so Dj Ötzi, Hansi Hinterseer, Petra Frei … Leti 2004 in 2005 sta bili posebni, saj so se z ansamblom uvrstili v finalni izbor največjega avstrijskega narodnozabavnega festivala »Grand Prix der Volksmusik«. Dvakrat so bili tudi gostje Alpskega večera na Bledu. Njihova zasedba je dobro znana in se redno pojavlja na televizijah ORF, ZDF, Pro7, MDR, BR, ARD, Heimatkanal, ProSiebenSat.1 Welt itd. Svojo glasbo so v letu 2006 ponesli čez Atlantik v mesto luči in denarja, Las Vegas.

Kot učitelj mladih in mladih po srcu je Primož s svojimi marljivimi učenci leta 2006 ustanovil Harmonikarski orkester Primoža Zvira. Z njim se predstavlja na lastnih koncertih »Zaigraj frajtonar'ca«, ki so vsakoletna tradicija ob zakjučku šolskega leta. 

V prihodnje namerava Primož z istim veseljem in vnemo prenašati svoje znanje na vse uka željne harmonikarje, nastopati in ustvarjati s skupino, posneti zgoščenko z orkestrom ter se ob priliki z njim predstaviti tudi na televiziji in drugih prireditvah. Lastna zgoščenka je prav tako eden od prihodnjih projektov harmonikarja Primoža.

Uspehi

1997 Grajski godec občinstva
1999 1. mesto za pokal Marjola
1999 1. mesto za pokal Gorenjske televizije
1999 Zlata plaketa Ljubečne
2000 Grajski godec občinstva
2001 1. mesto na tekmovanju Štajerska frajtonarca
2001 1. mesto na tekmovanju harmonikarjev študentskih in dijaških domov
2001 Bronasta plaketa Ljubečne
2002 Srebrna plaketa Ljubečne
2005 4. mesto na svetovnem prvenstvu v igranju na diatonično harmoniko (Saalfelden/Avstrija)
2007 3. mesto na svetovnem prvenstvu v igranju na diatonično harmoniko (Sterzing/Italija)
2009 (maj) - 3. mesto na svetovnem prvenstvu v igranju na diatonično harmoniko    (St.Kancian/Avstrija)
2009 (avgust) - 1. mesto na svetovnem prvenstvu v igranju na diatonično harmoniko (Salisano/Ialija)

 

2012 © Primož Zvir | izdelava: Munda